1. SKIP_MENU
  2. SKIP_CONTENT
  3. SKIP_FOOTER

 

  • Sistem Parol di Malaysia adalah berdasarkan Sistem Parol di Australia. Ia diwujudkan bagi mengurangkan kesesakan di Penjara dan kos penyeleggaraan yang tinggi yang ditanggung oleh Jabatan Penjara Malaysia dan Kerajaan Malaysia.
  • Sistem Parol diimplementasikan melalui Akta Penjara (Pindaan) 2008 [A1332], di mana pindaan Akta tersebut telah mendapat Perkenan Diraja (Royal Assent) pada 24 Januari 2008 dan disiarkan di dalam Warta pada 7 Februari 2008.
  • Pelaksanaan Sistem Parol ini dikuatkuasakan pada 30 Jun 2008.
  • Pelaksanaan Sistem Parol yang lancar dan sistematik seterusnya akan melicinkan proses pengintegrasian semula banduan ke pangkuan keluarga dan masyarakat sebagai salah satu aspek di dalam proses pemulihan banduan.

 

Agensi

Polis Diraja MalaysiaJabatan Penjara MalaysiaJabatan Imigresen malaysiaJabatan Pendaftaran Malaysia Agensi Antidadah Kebangsaan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia RELA PNMB Lembaga Penapis Filem

ISO

Ikuti Kami

QR KDNTwitterFacebook KDNRSS Portal iKDNVideo KDNEmel KDN

Statistik

19411032

MyGovernment Pemudah Ketua Setiausaha Negara Malaysia Biro Pengaduan Awam MSC  1Malaysia JPA BLESS
MAMPU HRMIS Suruhan Pilihan Raya Malaysia Talent Corporation Malaysia Pusat Rujukan Persuratan Melayu  MyGov Mobile United Against Crime Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia